mandag den 18. august 2008

Tribalismens grimme fjæs


De fleste indlæg på denne blog er forsøgt set fra et forholdsvis objektivt synspunkt, men for dette indlæg er det skribenten svært at holde sin personlige harme væk fra det skrevne. Hvorfor? Fordi Kenyas interne tribalisme nu også er følt på skribentens egen mzungukrop.

Den udenfor stående dansker har hele tiden set Kenyas politiske konflikt efter valget i december 2007 mere som en klassekamp end en decideret kamp mellem landets stammer. Jo da, danskeren kunne udmærket godt se, at meget af konflikten kom til udtryk i form af kamp mellem specielt luoer og kalenjiner på den ene side og kikuyuer på den anden. Men årsagen så den måske naive dansker ligge et andet sted: Ejerskab til jord og forfordeling af goder og magt internt i landet. En konflikt magtgriske politikere hurtigt så sit snit til at udnytte til egen fordel uden tanke for folkets ve og vel.

Spørgsmålet, om det er en naiv simplificering, et ideal om ligeværdighed og en lettere inklination til den venstre side af det politiske spænd har placeret i hovedet på danskeren, er imidlertid dukket op.

En ung dame på de omkring hundrede år og hendes familie bestemte sig for nyligt for, at det nok var bedst, om de tog en vildfaren unge dansker ind under familiens vinge. Der skete dog det triste, at den rørige unge dame skaffede sig en slem betændelse på lungerne. Så slem at hun blev for svag til at spise. Den unge dansker mente så absolut ikke, dennes nye finansielt inkapaciterede familie skulle lades i stikken, og kørte derfor sin døende moder på hospitalet.

For hospitaler tager sig jo af folk. Ikke i Nanyuki hvis folk ikke er kikuyu… Også det selvom folk ligger på dødens rand. Det er lettere at lukke øjnene og lade dem dø end at sørge for, at de spiser. Det er jo blot en gammel maasai! Med pres, den unge dansker fik skabt fra deres chefer, gik sygeplejerskerne dog med til at servere mad. Servere, ikke hjælpe en kvinde så svag, hun ikke kan tale, med at spise.

Det er fame groft!

Med en dirrende vrede på vej i udbrud blev den unge dansker stoppet, førend han fik begyndt, af en forstående læge, som mente det blot ville gøre situationen værre. I stedet måtte der betales for hjælp udefra til at lave mad og hjælpe den unge dame til at undslippe dødens faste greb om hendes lille krop.

I et svagt øjeblik kan det ske, der opstår et lille håb om, at bare en enkelts snæversynethed blev udvidet en anelse ved at se, at hjælpen udefra for en maasai kom i form af en kikuyu og en hvid. Men det er nok desværre en snas for idealistisk til at være sandt.

5 kommentarer:

Anonym sagde ...

Hej Morten,

Det er Pernille igen, fra Tanzania. Jeg vil høre om du vil være med i en fælles DW blog via ms.dk - du skriver jo sindssygt interessant og fængende - fra et sted vi ellers ikke hører om. Kan du ikke sende mig en mail på pernille@fastmail.fm - så sender jeg dig en forklaring!

Håber meget at du vil være med!

Bedste hilsener
Pernille

ghrency sagde ...

Great post. I will come back. <a href="http://gardenumbrellas.org/>tilting patio umbrella</a>

ghrency sagde ...

I conceive you have noted some very interesting points , thanks for the post. offset patio umbrella

ghrency sagde ...

Jeg var meget glad for at søge ud af denne internet-site.I nødvendig for at takke for din tid til denne herlige read! Jeg positivt nyder hver lille smule af det, og jeg har dig bogmærke til at tjekke nye ting du blogger indlæg.
tilting patio umbrella
offset patio umbrella

ghrency sagde ...

Jeg var meget glad for at søge ud af denne internet-site.I nødvendig for at takke for din tid til denne herlige read! Jeg positivt nyder hver lille smule af det, og jeg har dig bogmærke til at tjekke nye ting du blogger indlæg.
tilting patio umbrella
offset patio umbrella